Вторник 19, Март 2024г.

ПРАВИЛНИК ЗА ДЕЙНОСТТА НА НУ "ХРИСТО БОТЕВ" ГР. ЛЮБИМЕЦ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2023/2024 ГОДИНА       

Правилникът за дейността на училището е приет на заседание на Педагогическия съвет - Протокол № 9/04.09.2023 г. и е утвърден със Заповед № РД 14 - 06/ 15.09.2023 г. на директора на училището.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

ЧАСТ ПЪРВА. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Глава първа. Устройство и статут

Глава втора. Структура, състав и управление на училището

Глава трета. Области на дейност

Раздел І. Органи за управление и контрол

Раздел ІІ. Органи за съуправление

Раздел ІІІ. Помощно-консултативни органи

Глава четвърта. Участници в образователния процес

Раздел І. Деца и ученици

Раздел ІІ. Подкрепа за личностно развитие на учениците

Раздел ІІІ. Санкции на учениците

Раздел ІV. Родители

Раздел V. Учители и други педагогически специалисти

Раздел VІ. Повишаване квалификацията на учителите, директорите и другите педагогически специалисти

Раздел VІІ. Кариерно развитие на педагогическите специалисти

Раздел VІІІ. Класни ръководители

Раздел ІX. Дежурни учители

ЧАСТ ВТОРА. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ

Глава първа. Предучилищно образование

Глава втора. Училищно образование

Глава трета. Училищна подготовка

Глава четвърта. Учебен план

Глава пета. Организация на дейностите в училищното образование

Глава шеста. Форми на обучение

Глава седма. Оценяване на резултатите от ученето

Глава осма. План-прием

Глава девета. Институционални програми

 

ЧАСТ I

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Глава първа. Устройство и статут

 

Чл. 1 (1) Този правилник урежда устройството, функциите, организацията, управлението и финансирането на училището, свързани с осигуряване на правото на училищно образование.

(2) Правилникът се прилага и е задължителен за цялата училищна общност – участниците в образователния процес – учениците, учителите, директора и другите педагогически специалисти, родителите, както и непедагогическите специалисти.

Чл. 2. Цел на настоящия правилник е да приведе в съотвествие със Закона за предучилищното и училищно образование и държавните образователни стандарти дейността на училището .

Чл. 3. (1) НУ“ХР.Ботев“  е юридическо лице по смисъла на чл. 29. (1) от ЗПУО, на бюджетна издръжка съгласно ЗДБРБ и е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към община Любимец.

(2) Седалището и адресът на управление са: гр.Любимец ул. „ Хр.Ботев“12 .

Чл. 4. Наименованието на училището включва име и означение на вида му (по чл. 38, ал. 1, чл. 42, ал.2 от ЗПУО).

Чл. 5. (1) НУ“Хр.Ботев“ има обикновен собствен печат.

 (2) Училището има идентификационен код по БУЛСТАТ.

Чл. 6. НУ“Хр.Ботев“ осъществява своята дейност въз основа на принципа на автономията и в съответствие с нормативните актове, като:

  1. определя свои политики за развитието си в съответствие със законите на страната;
  2. урежда устройството и дейността си в правилник в съответствие със ЗПУО и подзаконовите актове по прилагането му;
  3. избира организацията, формите, методите и средствата на обучение за осигуряване на качествено образование;
  4. определя свои символи и ритуали в съответствие с принципите на националната идентичност и култура.
  5. участва в национални и международни програми и проекти, подпомагащи дейности в областта на образованието.

(2) Автономията на училището включва и правото на училището да избира и съставя свои училищни учебни планове, да разпределя учебната програма в зависимост от потребностите на учениците, да определя учебните предмети и да разработва учебните програми в случаите, предвидени в ЗПУО.

Чл. 7. (1) Статутът на училището е неспециализирано начално училище с дневна форма на обучение. Училището е средищно и осигурява безплатен транспорт с училищен автобус на деца и ученици от близки села в Община Любимец. Най- голям процент от учениците са от гр. Любимец.

(2) Начално училище „Христо Ботев“ е общинско училище, в което се обучават ученици от І до ІV клас, за които е създадена възможност за целодневна организация на учебния ден. В училището има подготвителна група, в която се възпитават и обучават деца в задължителна предучилищна възраст.

(3) Обучението се осъществява на една смяна.

Чл. 8 (1) Обучението в Начално училище „Христо Ботев“ се провежда на книжовен български език. Усвояването на книжовния български език е задължително за всички деца и ученици.

(2) Учителите са длъжни да преподават на български език и да подпомагат децата и учениците при овладяването и прилагането на книжовно- езиковите му норми при обучението по всички учебни предмети, с изключение на чужд език.

Чл. 9 Учениците ползват правото си на безплатно образование,безплатни учебници и помагала, безплатно ползване на училищната база, правото на безплатна педагогическа консултация, отнасяща се до учебния процес и професионалното им ориентиране, на морално и материално стимулиране.

            Чл. 10. (1) Предучилищното и училищното образование в Начално училище „Христо Ботев“ е светско.

(2) Не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини.

            Чл. 11. Училището осъществява своята дейност в съответствие с Конституцията на Република България, Кодекса на труда и българското трудово законодателство; Закона за предучилищно и училищно образование и другите нормативни актове и документи, отнасящи се до образованието, Правилника за дейността на училището.

Чл. 12(1) За предучилищното и училищното образование училището осигурява безвъзмездно ползване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти при условия и по ред, определени от Министерския съвет.

(2) Учебниците и учебните комплекти, които се предоставят за безвъзмездно ползване на учениците, се избират от учителите, които преподават по учебния предмет в съответния етап от степента на образование, след съгласуване с Обществения съвет.

(3) Познавателните книжки и учебните помагала, които се използват в предучилищното образование, се избират от учителя, който преподава в съответната група в училището, в съответствие с програмната система по чл. 70 от ЗПУО.

 

Глава втора. Структура, състав и управление на училището

Чл. 13. (1) Общата организационна структура на училището включва органи за управление и контрол, органи за съуправление и помощни консултативни органи, педагогически специалисти, административен персонал, помощно- обслужващ персонал.

(2) Органи за управление и контрол:

  1. Директор;
  2. Обществен съвет;
  3. Педагогически съвет;

 (3) Органи за съуправление и помощни консултативни органи:

  1. Общо събрание;
  2. Родителски комитет;
  3. Комисия по етика.

(3) Педагогически специалисти:

  1. Главен учители;
  2. Старши учители;
  3. Учители;
  4. Педагогически съветник

 

(4) Административен персонал (Функциите на непедагогическите специалисти са уредени в Правилника за вътрешния трудов ред):

  1. Счетоводител;
  2. Служител „Човешки ресурси“ ;
  3. Медицинско лице
  4. Медиатор

 (5) Помощно-обслужващ персонал:

  1. Хигиенисти (Чистачи);
  2. Шофьор;
  3. Огняр;

(6) Общата численост на персонала е обвързана с щатното разписание.

Чл. 14. (1) Лицата, заети по трудово правоотношение в училището като учители изпълняват функции на класни ръководители, ръководители на екипи по ключови компетентности, ръководители на извънкласни дейности и клубове по интереси и др. в рамките на осемчасовия работен ден.

(2) Всички други трудови задължения се изпълняват съгласно чл. 110 от Кодекса на труда – работа при същия работодател, извън трудовите правоотношения в извън работно време и се изпълняват и заплащат съгласно нормативната уредба в Наредба № 1 за работната заплата и Вътрешните правила за работата заплата в НУ“Христо Ботев“.

Чл. 15. Ръководството на училището съгласува училищната политика със социалните партньори.

Чл. 16. Всички други области на дейност се регламентират във вътрешните нормативни актове на училището съгласно действащото законодателство.

 

Глава трета. Области на дейност

Раздел I. Органи за управление и контрол

  • Директор

Чл. 17. (1) Начално училище „Христо Ботев“ се управлява и представлява от директор.

(2) Директорът е орган за управление и контрол на образователната институция.

Чл. 18 (1) Директорът на училището организира и контролира цялостната дейност на институцията в съответствие с правомощията, определени с държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

(2) Директорът е педагогически специалист.

  (3) Директорът, като орган на управление и контрол на общинско училище, изпълнява всички функции, възложени му от ЗПУО и Наредба 15 за статута и професионалното развитие на учители, директори и други педагогически специалисти.

  • Обществен съвет

Чл. 19. (1) С цел създаване на условия за активни и демократично функциониращи общности към училището се създава обществен съвет.

(2) Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на училището и за граждански контрол на управлението му.

Чл. 20. (1) Общественият съвет се състои от нечетен брой членове и включва един представител на финансиращия орган и най-малко трима представители на родителите на деца и ученици от съответната институция.

(2) Представителите на родителите се излъчват от събрание на родителите, свикано от директора на училището. На събранието се определя броя на представителите на родителите и се избират и резервни членове на обществения съвет.

(3) Председателят на обществения съвет се избира от членовете му.

(4) Членовете на обществения съвет се определят за срок, не по-дълъг от три години.

Чл. 21. (1) Общественият съвет се свиква на заседание най-малко 4 пъти годишно, като задължително провежда заседание в началото на учебната година.

(2) С право на съвещателен глас в работата на обществения съвет на училището участват поне трима представители на ученическото самоуправление.

(3) С право на съвещателен глас в работата на обществения съвет .

(4) В заседанията на обществения съвет могат да бъдат канени и служители на институцията, на регионалното управление на образованието, експерти, на синдикатите, на юридическите лица с нестопанска цел и други заинтересовани лица.

Чл. 22. (1) Директорът на училището има право да присъства на заседанията на обществения съвет и да изразява становище по разглежданите въпроси.

(2) Директорът е длъжен при поискване от обществения съвет да предоставя всички сведения и документи, необходими за дейността му.

(3) При необходимост директорът може да отправи искане до Председателя на обществения съвет за свикването му.

Чл. 23. (1) Общественият съвет в училището:

  1. одобрява стратегията за развитие на училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й;
  2. участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите по чл. 263, ал. 1, т. 8 и 9 от ЗПУО и при обсъждане на избора на ученически униформи;
  3. предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за училищата и инспектирането на училището;
  4. дава становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му;
  5. съгласува предложението на директора за разпределение на средствата от установеното към края на предходната година превишаване на постъпленията над плащанията по бюджета на училището;
  6. съгласува училищния учебен план;
  7. участва с представители в комисиите за атестиране на директорите при условията и по реда на държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти;
  8. съгласува избора от учителите в училището по чл. 164, ал. 2 от ЗПУО на учебниците и учебните комплекти;
  9. сигнализира компетентните органи, когато при осъществяване на дейността си констатира нарушения на нормативните актове;
  10. дава становище по училищния план- прием по чл. 143, ал. 1 от ЗПУО;
  11. участва в създаването и приемането на етичен кодекс на училищната общност.

(2) При неодобрение от обществения съвет на актовете по ал. 1, т. 1 и 6 те се връщат с мотиви за повторно разглеждане от Педагогическия съвет. При повторното им разглеждане Педагогическият съвет се произнася по мотивите и взема окончателно решение.

(3) Условията и редът за създаването, устройството и дейността на обществения съвет се уреждат с правилник, издаден от министъра на образованието и науката.

  • Педагогически съвет

Чл. 24. (1) Специализиран орган за разглеждане и решаване на основни педагогически въпроси в училището е педагогическият съвет.

(2) Педагогическият съвет включва в състава си всички педагогически специалисти.

(3) Директорът на училището е председател на Педагогическия съвет.

(4) В заседанията на Педагогическия съвет с право на съвещателен глас може да участват представители на обществения съвет, настоятелството, медицинското лице, което обслужва училището.

(5) Директорът на училището в качеството си на председател на Педагогическия съвет, кани писмено представителите на обществения съвет и на настоятелството на заседанията на Педагогическия съвет, като им предоставя възможно най-пълна информация по въпросите, които предстои да бъдат обсъждани.

Раздел ІІ. Органи за съуправление

  • Общо събрание

Чл. 25. (1) Общото събрание се състои от всички работници и служители в училището.

(2) Ред за работа на общото събрание. Общото събрание на работниците и служителите самó определя реда за своята работа. Свиква се от работодателя, от ръководството на синдикална организация, както и по инициатива на една десета от работниците и служителите.

(3) Общото събрание е редовно, ако на него присъстват повече от половината от работниците и служителите.

(4) Общото събрание на работниците и служителите приема решенията си с обикновено мнозинство от присъстващите, доколкото в кодекса, в друг закон или в устав не е предвидено друго.

  • Родителски съвети. Родителски клуб

Чл. 26. (1) Родителският съвет се състои от представители на родителите по класове.

(2) Срещите на родителския съвет се провеждат при възникнала необходимост за съдействие на класния ръководител.

(3) Представителите на родителите, участници  или обществения съвет, са лица за контакт относно въпроси и проблеми от страна на родителите, които са свързани с образованието, възпитанието и социализацията на техните деца, ориентирани към интереса и към мотивацията им, към възрастовите и социалните промени в живота им, както и към способността им да прилагат усвоените компетентности на практика.

(4) Представителите на родителите, участници в обществения съвет информират останалите родителите за резултатите от заседанията на обществения съвет и взетите решения.

Чл. 27. (1) Родителският клуб се създава от активни родители.

            (2) Чрез различни инициативи (родителски срещи; дискусии; лекции; презентации; анкети) Родителският клуб осъществява своите цели:

  • Привличане на родителите и ангажирането им с училищния живот;
  • Ангажиране на родителите в решаването на проблеми, свързани с превенция на отпадането на деца от училище и работа със застрашени от отпадане ученици;
  • Повишаване на капацитета и самоорганизацията на родителската общност;
  • Развиване на положително отношение на децата към ученето и редовно посещение на училище;
  • Поддържа постоянна връзка с педагогическия екип на училището и дава идеи за организиране на извънкласни дейности и различни мероприятия в училище и населеното място.

(3) Всеки успешен родителски клуб в началото на учебната година създава план за работа на родителския клуб.

(4) Задачите на Родителският клуб са:

  • да осигурява активното участие на родителите в дейности, организирани от училището – отворени врати, открити уроци, празници, тържества, екскурзии, спортни събития и др.;
  • да допринася за издигане имиджа на училището чрез дейности по естетизиране на учебната среда, обогатяване на материалната база, популяризиране на училищната политика за толерантност;
  • да работи в сътрудничество с учители, специалисти, институции по превенция на отпадането на ученици от училище;
  • да организира събития в общностите, които имат за цел популяризиране на училището като институция;
  • да реализира дискусии/срещи
    • да обсъжда причините за отпадането на учениците от училище;
    • да създава съвместно с класните ръководители профилите на всяко едно от застрашените деца;
    • да набелязва план за действие за задържане на детето в училище;
    • да разпределя отговорности – всеки родител поема някаква отговорност за реализиране на определена точка от плана за задържане на детето в училище – акцент се поставя върху работата със семейството на детето, както и с други представители на общността, които биха могли да помогнат за решаване на проблем;
  • да обсъждат проблеми и предизвикателства пред училището и как родителите биха могли да помогнат за преодоляването им;
  • да обсъждат текущите нужди на училището (на учениците, на учителите, на родителите) и как и къде те могат да бъдат адресирани;
  • да обсъждат какви текущи възможности има през съответния месец, от които училището може да се възползва и как – възможности за финансиране, включване в инициативи;
  • да провеждат анкета за впечатленията и удовлетвореността на родителите от материалната база, учебния процес, отношенията и живота в училище
  • да организират събития в общността;
  • да организират общностни дискусии/родителски лектории по различни теми (ранни бракове; ромска общност и ромски групи; училището като институция; защо е необходимо да си добре образован; защо е необходимо да участваш активно в училището , където учи твоето дете и др.).

Всеки родителски клуб има:

  • подходящо място (стая в училище), където да се събира и да прави своите срещи;
  • учител, който подпомага дейността на родителския клуб;

 

Глава четвърта. Участници в образователния процес

Раздел І. Деца и ученици

Чл. 28 Всяко дете в подготвителната група, съответно всеки ученик, заема определено в началото на учебната година работно място в класната стая, за състоянието, на което носи отговорност и своевременно уведомява класния ръководител за забелязани повреди.

Чл. 29. (1) Децата, съответно учениците, имат следните права:

  1. да бъдат обучавани и възпитавани в здравословна, безопасна и сигурна среда;
  2. да бъдат зачитани като активни участници в образователния процес;
  3. да избират между учебните предмети или модули, предложени от училището за изучаване в избираемите и във факултативните учебни часове;
  4. да получават библиотечно-информационно обслужване;
  5. да получават информация относно обучението, възпитанието, правата и задълженията си;
  6. да получават обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие;
  7. да бъдат информирани и консултирани във връзка с избора на образование и/или професия;
  8. да участват по собствен избор в проектни и извънкласни дейности;
  9. да дават мнения и предложения за училищните дейности, включително за избираемите и за факултативните учебни часове;
  10. чрез формите на ученическо самоуправление да участват в обсъждането при решаване на въпроси, засягащи училищния живот и училищната общност, в т. ч. училищния учебен план;
  11. да получават съдействие от училището и от органите на местното самоуправление при изразяване на мнението си по въпроси, които пряко ги засягат, както и при участие в живота на общността;
  12. да бъдат поощрявани с морални и материални награди;
  13. да получават от учителите консултации- включително и учениците на самостоятелна или индивидуална форма на обучение;
  14. да бъдат защитавани от училището при накърняване на личното им достойнство и нарушаване на човешките им права;
  15. да ползват безплатно цялата училищна материално-техническа база и в извънучебно време за развитие на интересите и способностите си.

Чл. 30. (1) Учениците имат следните задължения:

  1. да присъстват и да участват в учебните часове и занимания;
  2. да съхраняват авторитета на училището и училищната общност и да допринасят за развитие на добрите традиции;
  3. да зачитат правата, честта и достойнството на другите, както и да не прилагат физическо и психическо насилие;
  4. да не участват в хазартни игри, да не употребяват тютюн и тютюневи изделия, алкохол, наркотични вещества и енергийни напитки;
  5. да не носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност;
  6. да не носят и използват смартфони на територията на училището.
  7. да представят на своите родителите и на педагогическите специалисти ученическата си книжка и бележника за кореспонденция;
  8. да спазват правилата за поведение в паралелката и в училището;
  9. да спазват правилника за дейността на институцията;
  10. да не възпрепятстват със своето поведение и постъпки нормалното протичане на учебните часове;
  11. да не участват в политически партии и организации.
  12. да опазват МТБ и чистотата на територията на училището, да не хвърлят отпадъци в класните стаи, коридорите и в училищния двор.
  13. да не извършват противообществени прояви.
  14. да не напускат самоволно училището и училищния двор през учебно време.
  15. да не излизат на площите пред прозорците на помещенията, както и на места, застрашаващи живота им в училищната сграда.
  16. да не влизат с дъвка в часовете и междучасията;
  17. да не слушат музика на високоговорител в класната стая и коридора на училището.
  18. При нарушение телефоните ще бъдат взети от дежурния учител. Ще бъдат връщани на родителя от директора след лична среща с него.
  19. да спазват режима в училището;
  20. да поздравяват вежливо;
  21. да не влизат със закуски в час;
  22. да идват не по-късно от 10 минути преди започването на първия учебен час; за всеки определен час учениците се известяват с биенето на втория звънец;
  23. да се явяват в училище с облекло и във вид, които съответстват на положението му на ученик и на добрите нрави;
  24. да са подготвени за съответния час, като са осигурили ученическите си книжки, необходимите учебно- технически пособия, работно или игрално облекло;
  25. да заемат работните си места след биенето на първия звънец и да се подготвят за учебния час;
  26. да спазват общоприетите норми на поведение на обществени места;
  27. не напускат класната стая при отсъствие на учител, докато дежурния ученик не изясни от ръководството на училището с какво ще се занимават този час;
  28. да съхраняват и развиват училищните традиции;
  29. да опазват училищното имущество;
  30. да съблюдават безопасността при слизане и качване от/на превозните средства при транспортирането им от и до училище.
  31. да съхраняват авторитета на училището и да допринасят за развитие на добрите му традиции;
  32. да не унижават личното достойнство на съучениците си, да не прилагат физическо и психическо насилие върху тях;
  33. да не накърняват с поведението си авторитета и достойнството на учителя;
  34. да не създават пречки на учителя при и по повод изпълнение на служебните му задължения;
  35. да не отсъстват от учебните часове без уважителна причина – за дневна форма на обучение;
  36. да не ползват мобилен телефон и други технически и електронни средства по време на час без разрешение на учителя;
  37. да не пречат на учителя при и по повод изпълнение на служебните му задължения, както и на съучениците си по време на учебните часове;
  38. да не носят оръжие, както и други предмети, които са източник на повишена опасност;
  39. да не бъдат на обществени места без придружител в съответствие с изискванията на Закона за закрила на детето;
  40. да носят ученическата си книжка в училище и да я представят по поискване на учителя или директора;
  41. да съхраняват и опазват МТБ и софтуера на училището и възстановяват нанесените щети в 7 дневен срок;
  42. спазват правилата за безопасна работа в училищната компютърна мрежа и интернет;
  43. когато са отстранени от час учениците са длъжни да останат в училищната сграда и да извършват възпитателна дейност под ръководството на непедагогическия персонал и под непосредствения контрол на свободните през този час учители – почистване на училищната сграда и двор;
  44. да използват тетрадки, моливници и други пособия, които отговарят на възрастовите им особености, възпитават в естетика и не съдържат агресивни послания.

Чл. 31. При установена кражба от ученик, същият се наказва по чл. 139, ал. 1 от ЗПУО по предложение на класния ръководител.

Чл. 32. (1) Ученик е този, който е записан в училище за обучение за завършване на клас.

(2) Ученик се отписва от училището, когато:

  1. се премества в друго училище;
  2. се обучава в дневна или комбинирана форма и не е посещавал училище по неуважителни причини за период, по-дълъг от два месеца;

 (3) В случаите по ал. 2, т. 2 и 3, когато ученикът е в задължителна училищна възраст, директорът на училището уведомява Общинската администрация, регионалното управление на образованието и органите за закрила на детето.

Чл. 33 (1) Децата и учениците се поощряват с морални и с материални награди за високи постижения в образователната дейност, в заниманията по интереси и за приноса им към развитието на училищната общност при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.:

(2) Учениците могат да бъдат награждавани за:

  1. Отличен успех.
  2. Призови места от международни, национални, регионални състезания и олимпиади в областта на науката.
  3. Призови места в състезания и конкурси в областта на изкуствата и спорта.
  4. Изяви в областта на творческата самодейност.
  5. Граждански прояви с висока морална стойност.

(3) Директорът на училището след решение на педагогическия съвет със заповед присъжда награди за децата и учениците.

(4) Награди за децата и учениците могат да бъдат:

  1. Публична похвала и изказване на благодарност пред класа и училището.
  2. Писмена похвала – вписва се в дневника на класа и ученическата книжка, съобщава се пред класа.
  3. Писмено обявяване- благодарност чрез писма до родителите за достойни прояви на техните деца, съобщаване пред цялата училищна общност чрез сайта на училището и ФБ- групата на училището.
  4. Похвална грамота.
  5. Предметни награди.

Раздел ІІ. Подкрепа за личностно развитие на учениците

  • Екипи за подкрепа на личностното развитие

Чл. 34. (1) В начално училище „Христо Ботев“  осъществява дейности по превенция на тормоза и насилието, както и дейности за мотивация и преодоляване на проблемното поведение, които са израз на общата воля и на координираните усилия на всички участници в образователния процес.

(2) Видовете и съдържанието на дейностите по превенция на тормоза и насилието са подчинени на обща училищна политика, разработват се самостоятелно от училищната общност и  включват:

  1. изготвяне съвместно с учениците на правила за поведението им в паралелката;
  2. разглеждане на теми от глобалното, гражданското, здравното и интеркултурното образование в часа на класа, в заниманията по интереси и в групите по проект.;
  3. партньорство с родителите;
  4. дейности за развитие на компетентностите на всички членове на училищната общност.

Чл. 35. (1) Видовете и съдържанието на дейностите по мотивация и преодоляване на проблемното поведение се определят от психолога в училището и включват:

  1. обсъждане между ученика и класния ръководител с цел изясняване на възникнал проблем и получаване на подкрепа за разрешаването му;
  2. използване на посредник при разрешаване на конфликт в училище;
  3. консултиране на детето или ученика с психолог , след информирано съгласие на родителя.;
  4. създаване на условия за включване на ученика в група за повишаване на социалните умения за общуване и решаване на конфликти;
  5. насочване на детето и ученика към занимания, съобразени с неговите потребности;
  6. индивидуална подкрепа за ученика от личност, която той уважава (наставничество);
  7. участие на ученика в дейности в полза на паралелката или училището;
  8. други дейности, определени с правилника за дейността на институцията.

(2) Условията и редът за осъществяване на дейностите по ал. 1, т. 1 - 7 се определят с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.

Чл. 36. (1) Допълнителната подкрепа за личностно развитие включва:

  1. работа с дете и ученик по конкретен случай;
  2. психо- социална рехабилитация, рехабилитация на слуха и говора, зрителна рехабилитация, рехабилитация на комуникативните нарушения и при физически увреждания;
  3. осигуряване на достъпна архитектурна, обща и специализирана подкрепяща среда, технически средства, специализирано оборудване, дидактически материали, методики и специалисти;
  4. предоставяне на обучение по специалните учебни предмети за учениците със сензорни увреждания;
  5. ресурсно подпомагане.

(2) Допълнителната подкрепа за личностно развитие се предоставя на ученици:

  1. със специални образователни потребности;
  2. в риск;
  3. с изявени дарби;
  4. с хронични заболявания.

(3) Видът и формите на обучение, както и конкретните дейности за допълнителната подкрепа за личностно развитие се определят с план за подкрепа на ученика. Планът за подкрепа за  учениците по ал. 2, т. 1 определя и часовете за ресурсно подпомагане.

Чл. 37. (1) Допълнителната подкрепа се предоставя въз основа на оценката на индивидуалните потребности, която се извършва от екип за подкрепа за личностно развитие в училището

Чл. 38. Условията и редът за осигуряване на общата и на допълнителната подкрепа се определят с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.

Чл. 39. (1) Ученици със специални образователни потребности.

(2) В паралелка в училището може да се обучават до три деца и ученици със специални образователни потребности.

 (3) При увеличаване на броя на децата и учениците в група или паралелка се назначава помощник-учител по предложение на екипите по ал. 3 от чл.192 от ЗПУО.

Чл.40. (1) В Начално училище „Христо Ботев“ обучението на ученици със специални образователни потребности задължително се подпомага от ресурсен учител, съобразно потребността на детето и ученика, психолог и логопед.

 (2) В плана за подкрепа на ученика може да бъде определен и помощник на учителя.

Чл. 41. (1) Директорът организира допълнителната подкрепа като създава един Координиращ екип за подкрепа на личностното развитие. Той се ангажира с децата и учениците, които показват системни затруднения в ученето, научаването и участието, или които напредват значително по-бързо от своите връстници, или пък, за които родителите информират за потребност от допълнителна подкрепа.

(2) Директорът определя координатор на този екип на училището, чиято задача е да организира оценката на образователните потребности и последващата работа на екип, който се формира за всяко отделно дете.

(3) Директорът на училището, чрез Координиращия екип и екипа на всяко отделно дете организира ресурси и експертиза, както от образователната институция, така и извън нея. Директорът привлича експерти за оценката на потребностите и за последващата работа с детето/ ученика от различни образователни, социални и здравни институции, по своя собствена преценка и без ограничение, вкл. от центъра за подкрепа на личностното развитие, от центъра за специална образователна подкрепа, от регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование, от социални услуги на територията на общината, от здравни експерти.

Чл. 42. Функциите и съставът на координиращия екип за подкрепа на личностното развитие се определя от ДОС за приобщаващо образование.

Чл. 43. (1) Училището разработва етичен кодекс на училищната общност, който се приема от представители на педагогическия съвет, обществения съвет, настоятелството и на ученическото самоуправление по ред, определен в правилника за дейността на училището.

(2) Етичният кодекс се изготвя по достъпен и разбираем за учениците начин и се поставя на видно място в училищната сграда.

(3) Етичният кодекс се публикува на интернет страницата на училището.

(4) Ред за разработване и приемане на етичния кодекс:

  • избор на комисия за изработването на Етичния кодекс по предложение на ПС;
  • изработване на Етичен кодекс от утвърдената комисия;
  • запознаване със съдържанието на Кодекса и съгласуването с Обществения съвет, Училищното настоятелство и Ученическия парламент;
  • приемане на кодекса от педагогическия съвет.

(5) Етичният кодекс е подчинен на общите принципи в системата на предучилищното и училищно образование, съгласно чл.175 ал.1  от ЗПУО.

Раздел ІІІ. Санкции на учениците

Чл. 44. (1) За неизпълнение на задълженията, определени в ЗПУО, в нормативните актове по неговото прилагане и в настоящия правилник, след изчерпване на останалите механизми за въздействие върху вътрешната мотивация и за преодоляване на проблемното поведение на учениците може да се налагат следните санкции:

  1. забележка;
  2. преместване в друга паралелка в същото училище;
  3. предупреждение за преместване в друго училище;
  4. преместване в друго училище;

 (2) Когато ученикът възпрепятства провеждането на учебния процес, учителят може да го отстрани до края на учебния час.

(3) Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на правилника за дейността на училището, както и когато състоянието му не позволява да участва в учебния процес, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му.

(4) Веднага след приключването на учебния час по ал. 2 или след отстраняването на ученика по ал. 3 се предприемат дейности за мотивация и за преодоляване на проблемното поведение и се уведомява родителят.

(5) За ученика с наложена санкция се осигуряват и дейности за превенция и преодоляване на проблемно поведение.

Чл. 45. (1) За едно нарушение не може да бъде наложена повече от една санкция по чл. 65, ал. 1. Мерките по чл. 65, ал. 2 и 3 се налагат независимо от санкциите по чл. 65, ал. 1.

(2) Видът на санкцията се определя, като се отчитат причините и обстоятелствата при извършване на нарушението, видът и тежестта му, както и възрастовите и личностните особености на ученика.

Чл. 46. (1) Санкциите са срочни.

(2) Срокът на санкциите е до края на учебната година.

(3) Когато санкциите „преместване в друга паралелка в същото училище“, „предупреждение за преместване в друго училище“, „преместване в друго училище“ и „преместване от дневна форма в самостоятелна форма на обучение“ са наложени до 30 учебни дни преди края на втория учебен срок, те влизат в сила от началото на следващата учебна година.

Чл. 47. (1) Санкциите „забележка“ и „преместване в друга паралелка в същото училище“ се налагат със заповед на директора по мотивирано писмено предложение на класния ръководител, а всички останали санкции – със заповед на директора по предложение на педагогическия съвет.

(2) Мярката по чл. 65, ал. 3 се налага със заповед на директора.

Чл. 48. (1) За откриване на процедура по налагане на санкциите по чл. 199, ал. 1 от от ЗПУО директорът задължително уведомява родителя, а в случаите по чл. 199, ал. 1, т. 3 - 5 и Дирекция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“.

(2) В процедурата по налагане на санкция малолетният ученик се представлява от родителя си или от оправомощено от родителя лице, а непълнолетният ученик извършва всички действия лично, но със съгласието на родителите си.

(3) Ученикът има право преди налагане на съответната санкция да бъде изслушан и/или писмено да обясни фактите и обстоятелствата, свързани с конкретното нарушение. Изслушването задължително се извършва в присъствието на психолог.

(4) Родителят на ученика има право да присъства на изслушването и да изрази мнение, както и да участва в процедурата по налагане на санкцията при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.

(5) Конкретните условия и ред за налагане на санкциите по чл. 199 се определят с държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.

Чл. 49. (1) Заповедта за налагане на санкцията се издава в 14-дневен срок от предложението на класния ръководител.

(2) В заповедта по ал. 1 се посочват видът на санкцията, срокът и мотивите за налагането й.

(3) Заповедта се съобщава в тридневен срок от издаването й на ученика и на родителя му, а заповедта за налагане на санкция "преместване в друго училище" - и на началника на регионалното управление на образованието.

(4) Заповедта по ал. 1 може да се оспорва по административен ред пред органите по чл. 259, ал. 2, т. 1, 2, 3 и 5 от ЗПУО.

(5) Заповедта по ал. 1 може да се обжалва при условията и по реда на Административно процесуалния кодекс.

Чл. 50. (1) Ученик, на когото е наложена санкция „преместване в друго училище“, продължава обучението си в другото училище при условия и по ред, определени със заповед на началника на регионалното управление на образованието.

(2) При налагане на мярката по чл. 199, ал. 2 ученикът няма право да напуска територията на училището по времето на отстраняването си. При изпълнението на мярката училището създава условия за работа с учениците за повишаване на мотивацията и социалните им умения за общуване.

Чл.51. (1) Санкциите се заличават с изтичане на срока, за който са наложени, или предсрочно по реда, по който са наложени.

(2) По желание на ученика след заличаване на санкциите „преместване в друга паралелка в същото училище“ и „преместване в друго училище“, той може да продължи обучението си в паралелката или в училището, в което е преместен.

 

Раздел ІV. Родители

 

Чл. 52. (1) Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и училището се осъществяват чрез индивидуални консултации, родителски срещи, обучения, както и всеки път, когато конкретна ситуация или поведение на ученика го прави необходимо.

(2) Средство за връзка между училището и родителите/настойниците на учениците от І до ІІІ клас се избира на първата родителска среща по предложение на класния ръководител. Избира се вариант удобен за всички- социална затворена група на класа, телефон, среща

 (3) Средство за връзка със семейството на ученика може да бъде и електронната поща на един от родителите, както и електронният дневник на паралелката.

Чл. 53. Родителите имат следните права:

  1. периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата им в образователния процес, за спазването на правилата в училището и за приобщаването им към общността;
  2. да се срещат с ръководството на училището, с класния ръководител, с учителите и с другите педагогически специалисти в определеното приемно време или в друго удобно за двете страни време;
  3. да избират избираемите учебни предмети от раздел Б на учебния план, заниманията по интереси, които се предлагат в училище, вида спортни дейности и начинът на организация на учебния ден.;
  4. да присъстват и при желание от тяхна страна да бъдат изслушвани, когато се решават въпроси, които засягат права и интереси на ученика;
  5. да получават информация, подкрепа и консултиране в училището по въпроси, свързани с образованието, с кариерното ориентиране и с личностното развитие на децата им;
  6. да избират и да бъдат избирани в обществения съвет училището;
  7. да изразяват мнение и да правят предложения за развитие на училището.

Чл. 54. (1) Родителите имат следните задължения:

  1. да осигуряват редовното присъствие на ученика в училище, като уведомяват своевременно училището в случаите на отсъствие на ученика;
  2. да запишат при условията на чл. 12 детето в първи и ПГ клас или ученика в училище в случаите на преместване в друго населено място или училище;
  3. редовно да се осведомяват за своите деца относно приобщаването им в училищната среда, успеха и развитието им в образованието и спазването на училищните правила;
  4. да спазват правилника за дейността на училището и да съдействат за спазването му от страна на детето и ученика;
  5. да участват в процеса на изграждане на навици за самоподготовка като част от изграждането на умения за учене през целия живот;
  6. да участват в родителските срещи;
  7. да се явяват в училището след покана от учител, директор или друг педагогически специалист в подходящо за двете страни време.
  8. при отсъствие на ученика по болест или по особено важни причини да уведомява веднага класния ръководител;
  9. да уведомява класния ръководител своевременно при промяна на местоживеенето, адреса и домашния телефон.

(2) Материалните щети нанесени от учениците се възстановяват от техните родители. При невъзможност за финансово обезпечаване, щетата може да бъде възмездена чрез доброволен труд в полза на училището;

Чл. 55.  Родителите/настойниците на децата от Подготвителната група и на учениците от I до IV клас придружават или осигуряват придружител на децата си от дома до училище (нe по-късно от 10 минути преди началото на учебните занятия и не по-късно от 10 минути след приключване на учебните занятия) ги поемат от учителя. В случай, че детето се придвижва само, родителя (настойника) декларира писмено това в началото на учебната година.

Раздел V. Учители и други педагогически специалисти

Чл. 56. (1) Учителите и директорът в училище са педагогически специалисти.

Всички дейности, изпълнявани от педагогическите специалисти в училище са регламентирани в Наредба 15 за статута и професионалното развитие на педатотическите кадри  и са уточнети и конкретизирани в длъжностните им характеристики.

 

Раздел VІ. Дежурни учители

Чл. 57 Дежурството се извършва по график изготвен и утвърден от директора в началото на всеки учебен срок.

Чл.58. (1) Дежурните учители, отговарящи за дисциплината по време на междучасия са длъжни:

  1. Да идват на училище в 7.00 часа /отнася се за пътуващия с автобус/преди започване на учебните занимания.
  2. Промени в графика на дежурство се правят само с разрешение на директора, а ако той отсъства от неговия заместник
  3. Дежурните учители са двама за деня – по един за всеки от етажите.
  4. Да оказват съдействие на помощния персонал в училище, като осигуряват пропускателния режим и приемат учениците, като изискват приличен вид.
  5. Престоят на дежурните учители в училището е задължителен за деня, независимо от преподавателския им норматим за деня.
  6. Да следят за опазване на хигиената и реда в коридорите и класните стаи на етажа, за които отговарят, и уведомяват училищното ръководство за нередности или похабяване на училищното имущество.
  7. Докладват за възникнали проблеми на директора.
  8. Да извеждат учениците през голямото междучасие до биене на първия звънец.

 

ЧАСТ ВТОРА  ОРГАНИЗАЦИЯ  НА ДЕЙНОСТИТЕ

 

Глава първа. Предучилищно образование

Чл. 59  Училището осигурява полудневно организация на  предучилищно образование за деца на 5 и 6 годишна възраст.

Чл. 60 (1) Записването, отписването и преместването на деца в задължително предучилищно образование се извършва съгласно наредба на Общинския съвет.

(2) Родителите или настойниците на децата в подготвителна група не заплащат такса.

Чл. 61. (1) Учебното време през учебната година е в периода от 15 септември до 31 май на следващата календарна година.

(2) Учебното време се организира в учебни седмици и в учебни дни.

(3) Учебната седмица е с продължителност пет учебни дни.

 (5) Учебният ден включва основните и допълнителните форми на педагогическо взаимодействие, както и време за почивка и самостоятелни дейности по избор на детето.

Чл. 62. Неучебното време е в периода от 15 юни до 14 септември.

Чл. 63. (1) Полудневната организация осигурява възпитание, социализация, обучение и отглеждане на децата в рамките на 6 последователни астрономически часа на ден преди обяд през учебната година.

(2) Началния прием на децата е от 7.00 часа , а изпращане до 13.00 часа

(3) В полудневна организация в учебното време се редуват основна и допълнителни, а в неучебното време - само допълнителни форми на педагогическо взаимодействие, като се осигуряват и:

  1. условия и време за игра и почивка;
  2. условия и време за закуска;
  3. дейности по избор на детето.

(4) Учителят в групата определя редуването на формите на педагогическо взаимодействие и организират деня на детето в предучилищното образование.

            Чл.64.(1) Децата от подготвителната група могат да отсъстват само по здравословни или по други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган, както и по семейни причини.

(2) Отсъствията на децата по ал. 1 по семейни причини през учебно време е допустимо за не повече от 10 дни за съответната учебна година с писмено уведомяване от родителите в срок – три дни преди отсъствието на детето.

(3) Извън случаите по ал. 2 отсъствие на децата от подготвителната група е допустимо и за времето на ваканциите, определени в училищното образование за съответната година със заповед на министъра на образованието и науката.

          Чл.65. Децата от подготвителна група ползват безплатно комплект познавателни книжки. Помагалата се избират от учителя на ПГ, той е подпомаган в този избор от родители и Обществен съвет.

          Чл. 66. В задължителната подготвителна група – 6-годишни може да постъпят по желание на родителите/настойниците и деца на 5 (пет) години. В този случай се изготвя от учителя тематично разпределение за смесена възрастова група.

          Чл. 67. (1) Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни участници са учителят и детето.

(2) При провеждането на педагогическото взаимодействие учителите използват игровата дейност за постигането на компетентностите по чл. 28, ал. 2 от Наредбата за предучилищното образование.

Чл. 68. (1) Основната форма на педагогическо взаимодействие е педагогическата ситуация, която протича предимно под формата на игра.

(2) Педагогическите ситуации се организират само в учебното време по чл. 12, ал. 1 и осигуряват постигането на компетентностите по чл. 28, ал. 2 от Наредба 5 за предучилищното образование.

(3) Конкретното разпределяне на педагогическите ситуации по образователни направления се осъществява в седмично разпределение.

(4) Седмичното разпределение по ал. 3 се разработва в зависимост от състава на групата от учителя на конкретната група преди началото на учебната година и се утвърждава от директора на училището.

Чл. 69. (1) Минималният общ седмичен брой на педагогическите ситуации за постигане на компетентностите за четвърта възрастова група (6-годишни) е 17.

(2) Максималният общ седмичен брой на педагогическите ситуации не може да надвишава минималния общ брой по ал.1 с повече от две педагогически ситуации - за полудневна организация.

Чл. 70. Продължителността на една педагогическа ситуация по преценка на учителя е от 20 до 30 минути.

Чл. 71.(1) В допълнителните форми на педагогическо взаимодействие се разширяват и усъвършенстват отделни компетентности от посочените в чл. 28, ал. 2 в Наредба 5 за предучилищното образование,  които допринасят за личностното развитие и за разнообразяване на живота на детето.

(2) Допълнителните форми на педагогическо взаимодействие се организират от учителя на групата извън времето за провеждане на педагогическите ситуации.

Чл. 72. (1) Процесът на предучилищното образование е подчинен на прилагането на програмна система като част от стратегията за развитието на училището, която се приема с решение на педагогическия съвет.

(2) Програмната система е цялостна концепция за развитието на детето с подходи и форми на педагогическо взаимодействие, подчинени на обща цел.

 (3) В програмната система се включват:

  1. подходи и форми на педагогическо взаимодействие;
  2. разпределение на формите на педагогическо взаимодействие;
  3. тематично разпределение за всяка възрастова група;
  4. механизъм на взаимодействие между участниците в предучилищното образование.

Чл. 73. (1) Проследяването на постиженията на детето се осъществява от  учителя в подготвителната група в началото и в края на учебното време по образователните направления.

(2) Проследяването на постиженията на децата  се определя от учителя в съответствие с методите и формите по чл.30, ал. 1 и отразява съответствието с очакваните резултати по чл. 28, ал. 2 от Наредба за предучилищното образование.

Чл. 74. (1) Резултатите от проследяването на постиженията на детето се вписват в дневника на групата.

(2) След изпълнение на дейностите по ал. 1 учителите информират родителите за индивидуалните постижения на детето.

Чл. 75. (1) В хода на предучилищното образование постиженията на детето се отразяват в детско портфолио.

 (3) В 14-дневен срок преди края на учебното време по чл. 12, ал. 1от Наредбата за предучилищното образование учителят на подготвителната група установява готовността на детето за училище.

(4) Готовността на детето за училище отчита физическото, познавателното, езиковото, социалното и емоционалното му развитие.

Чл. 76. (1) Училището, издава удостоверение за завършено задължително предучилищно образование за децата от подготвителната група в края на предучилищното образование.

(2) Удостоверението за задължително предучилищно образование се издава в срок до 31 май на съответната учебна година.

 (5) Когато здравословното състояние на детето не позволява постъпване в първи клас и в удостоверението по ал. 1 са направени препоръки за включването му в допълнителна подкрепа за личностно развитие, началото на училищното образование за това дете може да се отложи с една учебна година при условия и по ред, определени в държавния образователен стандарт за приобщаващо образование.

Чл. 77. (1) Сътрудничеството и взаимодействието между родителите на децата в подготвителната група и училището се осъществяват чрез:

  1. индивидуални срещи в удобно за двете страни време;
  2. родителски срещи;
  3. присъствие и участие на родителите в процеса на предучилищното

образование;тържества, украси на учебната стая, спонсорство, изработване на уч.помагала и проекти на групата.

  1. други форми за комуникация.

(2) Формите на сътрудничество се определят съвместно от директора, учителите, другите педагогически специалисти и родителите.

Глава ІІ. Училищно образование 

Чл. 78.  (1) Училището осигурява училищно образование в начална степен. Обучението за придобиване на начален етап на основното образование се осъществява от I до ІVклас включително.

(2) Според подготовката НУ“Хр.Ботев“ осигурява общо училищното образование. Общото образование се осъществява в основната степен чрез обучение за придобиване на общообразователната и разширената подготовка.

 

ГЛАВА ІІІ. Училищна подготовка

Чл. 79. (1) Училището осигурява общообразователна, разширена и допълнителна подготовка.

Чл.80. (1) Въз основа на държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка министърът на образованието и науката утвърждава учебни програми по всеки общообразователен учебен предмет за всеки клас, в които се конкретизират компетентностите на учениците като очаквани резултати от обучението.

Чл.81. Общообразователната подготовка в начален етап на основната степен на образование в е еднаква за всички ученици и се придобива чрез изучаване на едни и същи общообразователни учебни предмети и с един и същ брой учебни часове за всеки от тях, определени с държавния образователен стандарт за учебния план.

Чл.82. Разширената подготовка обхваща компетентности, които развиват и усъвършенстват отделни компетентности от общообразователната подготовка.

(2) Разширената подготовка се придобива чрез изучаване на общообразователни учебни предмети по чл. 77, ал. 2 от ЗПУО, предвидени за изучаване в процеса на училищното образование, както и на учебни предмети по чл. 76, ал. 5 от ЗПУО.

Чл. 83. (1) Учебните предмети, чрез които се придобива разширената подготовка в НУ“Христо Ботев“ , се определят с училищния учебен план в зависимост от интересите на учениците за всеки клас и възможностите на училището.

 

Глава ІV. Учебен план

Чл. 84. (1) Учебният план разпределя учебното време между учебните предмети или модули за придобиване на училищната подготовка.

(2) Структурата на учебния план обхваща три раздела:

  1. раздел А – задължителни учебни часове;
  2. раздел Б – избираеми учебни часове;
  3. раздел В – факултативни учебни часове.

(3) В задължителните учебни часове се осъществява обучение за придобиване на общообразователната подготовка;

(4) В избираемите учебни часове се осъществява обучение за придобиване на разширената подготовка.

Чл. 85. (1) НУ“Хр.Ботев“  работи по рамкови учебни планове за общо образование за началната степен на образование;

Чл. 86. (1) Извън часовете по чл. 87, ал. 2 и 3 от ЗПУО в учебния план се включва за всеки клас, за всяка учебна седмица и по един учебен час за организиране и провеждане на спортни дейности, утвърдени от министъра на образованието и науката по предложение на министъра на младежта и спорта, както и по един учебен час на класа.

(2) Часът на класа се използва за последователно развитие на класа, за патриотично възпитание и за изграждане на граждански компетентности, включително чрез ученическото самоуправление.

Чл.87. (1) НУ“Хр.Ботев“ въз основа на рамковия учебен план разработва училищен учебен план съобразно интересите на учениците и възможностите на училището. Спазват се всички изисквания на Наредба 4 за учебния план.

 

Глава V. Организация на дейностите в училищното образование

Организацията на дейностите е рагламентирана в Наредба 10.

Раздел I  Учебно и неучебно време

  • Учебна година

Чл. 88. (1) Училищното образование се организира в учебни години, които включват учебно и неучебно време.

(2) Учебната година е с продължителност 12 месеца и започва на 15 септември. В случай че 15 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден.

  • Учебно и неучебно време

Чл. 89. (1) Учебното време за всички форми на обучение, с изключение на самостоятелната, се организира в учебни срокове, учебни седмици, учебни дни и учебни часове.

Чл. 90. (1) Учебната година включва два учебни срока.

  • Продължителността на първия учебен срок е 18 учебни седмици.
  • Продължителността на втория срок се определя със заповедта на министъра на образованието и науката по чл. 104, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

Чл. 91. (1) Учебната седмица е с продължителност 5 учебни дни и съвпада с работната седмица.

(2) В случай на разместване на почивните дни през годината на основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда обявените почивни дни са неучебни за учениците, съответно обявените работни дни са учебни, освен когато учениците са във ваканция.

Чл. 92. (1) Учебният ден включва учебните часове и почивките между тях.

  • Учебният ден за всички класове започва в 8,00 ч.
  • Началото и краят на учебния ден се определя със заповед на директора на училището преди началото на всяка учебна година.

            Чл. 93 (1) Училището организира целодневна организация на учебния ден за учениците от І до ІV клас при желание на родителите.

(2) За учениците от І до ІV клас  се прилага целодневна организация на учебния ден като  учебните часове от седмичното разписание се провеждат в самостоятелен блок до обяд, а дейностите по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и заниманията по интереси се провеждат след обяд. За целите на целодневната организация се разработва специална програма, която се приема с решение на педагогическия съвет.

Чл. 94.  Продължителността на учебния час за всички видове подготовка е:

  1. тридесет и пет минути - в I и II клас;
  2. четиридесет минути - в ІІI-ІV клас;

Чл. 95. (1) При непредвидени и извънредни обстоятелства продължителността на всеки учебен час по чл. 31, ал. 1 може да бъде намалена до 20 минути от директора на училището със заповед.

  • (2) В случаите и по реда на ал. 1 директорът може да намалява и продължителността на самоподготовката, занимания по интереси и организиран отдих и физическа актвиност при целодневна организация на учебния ден.
  • (3) В случаите по ал. 1 и 2 директорът на училището уведомява началника на регионалното управление на образованието до края на учебния ден, за който се отнася намалението и създава организация за уведомяване на родителите на учениците.

Чл. 96. (1) След всеки учебен час се осигурява почивка на учениците.

  • Почивките между учебните часове в училището се определят от директора и са с продължителност не по-малко от 10 и не повече от 30 минути.
  • Почивките са както следва:

Между 1 и 2 час – 10 минути;

Между втори и трети час – 20 минути;

Между трети и четвърти час – 10 минути;

Между четвърти и пети час – 10 минути;

Между пети и шести час – 10 минути.

Чл.97. (1) Учебните часове от раздел А и Б от училищния учебен план се разпределят за всяка отделна паралелка за всеки учебен ден от учебната седмица в седмично разписание.

(2) Седмичното разписание се разработва в съответствие с изискванията на министъра на здравеопазването и се утвърждава със заповед от директора на училището не по-късно от 3 дни преди началото на всеки учебен срок.

            (3)  В седмичното разписание извън броя на задължителните учебни часове се включва и часа на класа.

            (4)  Учебният час за спортни дейности се включва в седмичните разписания извън броя на задължителните учебни часове съобразно организацията на учебния ден, паралелките или групите в училището.

Чл.98. (1) За определен учебен ден директорът на училището може със заповед да определи различно от утвърденото седмичното разписание разпределение на учебните часове при:

  1. разместване на часове за определени дни по указания на министъра на образованието и науката и/или началника на регионалното управление на образованието (РУО) във връзка с провеждане на национални и регионални външни оценявания;
  2. разместване на часове във връзка с осигуряване на заместване на отсъстващи учители;

 (2) В заповедта по ал. 1 задължително се описват обстоятелствата, наложили определянето на различно от седмичното разписание разпределение на учебните часове в учебния ден.

Чл. 99. Неучебното време включва:

1.официалните празници по чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда;

  1. ваканциите;
  2. обявените за неучебни дни при условията и по реда на чл. 105, ал. 1, 3, 4 и 5 от ЗПУО.

Чл. 100. През учебната година учениците ползват ваканции, съгласно утвърдения от Министъра график на учебното време.

Чл. 101. (1) По време на учебната година в зависимост от темите в учебното съдържание учениците могат организирано да посещават различни културни и научни институции, прояви и мероприятия в рамките на учебните часове, като редът и начинът за тяхното организиране се определят в правилника за дейността на училището.

(2) За провеждане на организираното посещение се изисква информирано съгласие на родителите/ настойниците на учениците, когато е необходимо напускане на населеното място.

(3) За организирането на посещенията педагогическите специалисти информират писмено   директорът на училището най-малко три дни преди реализирането им.

(4) За дейностите по ал. 1 директорът на училището информира началника на регионалното управление на образованието до един ден преди реализирането й.

Организиране и провеждане на учебния час за спортни дейности

Чл. 102. (1) Педагогическият съвет на всяко училище съобразно възможностите на училището избира за учебната година спортните дейности от определените по чл. 92, ал. 1 от ЗПУО.

  • Не се допуска промяна на броя на групите и на спортните дейности по време на учебната година.
  • Организирането и провеждането на спортни дейности по ал. 1 се осъществява от педагогически специалисти преподаващи предмети начален етап.
  • При разпределението на учебните часове по спортни дейности за съответната учебна година директорът определя със заповед учител, времето и мястото за провеждането им по паралелки или групи. Ако те са включени в седмичното разписание се утвърждават със същата заповед.
  • Учебният час за организиране и провеждане на спортни дейности не може да се провежда в събота или неделя освен в случаите, в които тези дни са обявени за учебни дни.

Чл. 103.  Учениците, за които е противопоказно участието в часовете по спортни дейности и в часовете по физическо възпитание и спорт, имат право да бъдат освободени от тях.

Глава VІ. Форми на обучение

Раздел I Общи положения

Чл. 104. (1) Училищното обучение в НУ „Христо Ботев“ се осъществява в дневна форма на обучение.

(2) Условията и редът за организиране и провеждане на осъществяваните в училище форми на обучение се определят в правилника за дейността на училището и се публикуват и на интернет страница на училището.

  • Формите на обучение, които се организират в училище се приемат от педагогическия съвет на училището.
  • Училището може осигурява обучение в дневна, индивидуална, самостоятелна и комбинирана форма на обучение.

Чл. 105. (1) Формата на обучение се избира от ученика при условията на чл. 12, ал. 2 на ЗПУО.

(2) Формата на обучение се препоръчва от екипа за подкрепа за личностно развитие

за:

Раздел II. Организация на формите на обучение

Чл. 106. (1) Дневната форма на обучение се организира за паралелки или групи в учебни часове през учебния ден и включва обучението на учениците по учебни предмети или модули.

(2) В дневната форма на обучение се включват и дейностите по целодневна организация на учебния ден, спортните дейности и часа на класа.

 

Глава VІІ. Оценяване на резултатите от обучението

Чл. 107. (1) Оценяването е системен процес на установяване и измерване на постигнатите резултати от обучението и на нивото на подготвеност на учениците за бъдещата им реализация. Показател за степента на постигане на тези резултати е оценката.

(2) Основните цели на оценяването са:

  1. диагностика на индивидуалните постижения и на напредъка на ученика и определяне на потребностите му от учене и на областите, в които има нужда от подкрепа;
  2. мониторинг на образователния процес за прилагане на политики и мерки, насочени към подобряване качеството на образование.

(3) Оценяване се извършва:

  1. в процеса на обучение;
  2. в края на клас или на етап от степен на образование;

Чл. 108. (1) Оценяването се извършва чрез текущи изпитвания и изпити.

(2) Текущите изпитвания се осъществяват в процеса на обучение, като част от тях са въз основа на проекти. Те са инструмент за обратна връзка и за мотивация за учене. В резултат на текущите изпитвания се поставят текущи оценки и брой точки, въз основа на които се формират годишни оценки.

(3) Оценката е показател за степента, в която компетентностите, постигнати от учениците в резултат на обучението, съответстват на определените с държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка или с учебната програма по съответния учебен предмет или модул за съответния клас.

(4) За учениците със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуална учебна програма, оценката е показател за степента, в която са постигнати компетентностите, заложени в нея.

(5) Не се поставят оценки по учебните предмети, модули или дейности, предвидени за изучаване във факултативните часове от училищния учебен план, с изключение на спортните училища, при обучението в учебните часове по чл. 92, ал. 1, както и по специалните учебни предмети за учениците със сензорни увреждания.

 (3 В края на ІV клас се провежда национално външно оценяване за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап, определени с държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка.

  • За учениците в начален етап, получили качествена оценка, която показва сериозни пропуски и необходимост от подкрепа, или оценка слаб (2) по определен учебен предмет се организира допълнително обучение по чл. 178, ал. 1, т. 2 от ЗПУО по график, утвърден от директора на училището.

Чл. 109. (1) Годишната оценка се оформя от учителя по съответния учебен предмет или модул, като се отчитат постигнатите компетентности на ученика върху учебното съдържание, изучавано през учебната година за придобиване на общообразователната, разширената подготовка и при вземане предвид на срочните оценки.

 (2) Само годишна оценка се формира и при обучение по индивидуални учебни програми на ученици със специални образователни потребности по учебните предмети, по които оценяването е с качествените оценки по чл. 9, ал. 8.

  • За резултатите от обучението:
    1. в I клас по всички учебни предмети се формира обща годишна оценка с качествен показател;
    2. във II и в III клас по всеки учебен предмет се формира годишна оценка с качествен показател;
    3. В IV клас по всеки учебен предмет или модул се формира срочна и годишна оценка с качествен и количествен показател.
  • Годишна оценка не се поставя без наличието на минималния брой текущи изпитвания по чл. 12, ал. 1 за втория учебен срок. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка по чл. 7, ал. 3, т. 2

Чл. 110. (1) Учителят лично вписва поставените от него оценки в съответната задължителна училищна документация или електронене дневник.

Чл. 111. Окончателните оценките по всеки учебен предмет при завършване на етап са определени от чл. 26 до чл.32 в Наредбата за оценяване на резултатите от обучението.

Глава VІІІ. Планприем

Раздел I

Планиране и осъществяване на училищния прием

Чл. 112. (1) Училищният план-прием определя за училището за всяка предстояща учебна година:

  1. броя на паралелките в I клас;
  2. броя на местата, в паралелките в I клас съобразно стандарта за физическа среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие и стандарта за финансирането на институциите.
  3. промяна броя на паралелките в останалите класове и свободните места в тях;
  4. целодневна организация на учебния ден;
    • Училищният план-прием не включва прием, който се извършва по реда на чл. 142, ал. 3 и 4 от ЗПУО.

Чл. 113. Училищният план-прием се определя от директора въз основа на анализ на броя на учениците в населеното място, училищната мрежа, държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие и съобразно информационната система и стратегията на общината.

Чл. 114. (1) Училищният план- прием за предстоящата учебна година се утвърждава със заповед на директора в срок до 30 март след становище на обществения съвет и се публикува на интернет страницата на училището.

(2) Директорът информира началника на регионалното управление на образование за утвърдения училищен план-прием за предстоящата учебна година.

Чл. 115. (1) За изпълнение на училищния план- прием директорът със заповед определя училищна комисия, която приема заявления за прием в I клас и извършва всички дейности по приема на учениците.

Чл. 116. Приемане на ученици в I клас над максимално определения в училищния план- прием брой места в паралелка се извършва с разрешение на Министъра на образованието по мотивирано предложение на директора на училището в срок до началото на учебната година при спазване на разпоредбите на държавния образователен стандарт за финансиране на институциите и държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Глава ІХ . Институционални програми

Чл. 117. (1) Училището разработва институционални програми, съвместими със стратегията за развитието му, които се гласуват от педагогическия съвет на основание чл. 263, ал.1, т.8 и т.9.  от ЗПУО

(2) Програмите са за:

  1. Превенция на ранното напускане на училище по чл. 263, ал. 1, т. 8 и
  2. Предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи;

(3) Системи за финансово управление и контрол – актуализация спрямо ЗПУО и Стандарта за финансиране.

 

Заключителни разпоредби

Настоящият правилник отменя Правилника за дейността на НУ“Христо Ботев“ , действал до влизането в сила на Закона за предучилищното и училищно образование на 01.08.2016 година.

 

 

Сподели: